Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljki na Zemlji. Uzgaja se duže od 5000 godina, uglavnom u klimatski umjerenim i tropskim područjima. Njegove blagodati su koristili stari Egipćani, Grci, Rimljani i mnogi drugi narodi kao materijal za izradu tkanina, u prehrambene svrhe i naravno za liječenje. U današnje vrijeme se ponovo budi interes za ovu biljku, prvenstveno zbog njenih blagotvornih zdravstvenih dejstava koje ova biljka razvija zahvaljujući svom povoljnom biohemijskom sastavu.

Bioloska svojstva lana BILD

Lan spada u jednogodišnje biljke. Postoji više vrsta lana, a najčešće se spominju dvije, u narodu poznate kao: dugački lan, koji se kultivira zbog vlakna i niski lan, koji je vrlo razgranat i kultivira se zbog sjemena.

Zrelo laneno sjeme obiluje esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama (u prošlosti nazivane vitaminom-F), najvećim dijelom linolnom i linoleinskom kiselinom, zatim proteinima, vitaminima te supstancama sličnim hormonima – lignanima. Laneno sjeme je veoma kalorično i samim tim i hranjivo. Ima sličnu kaloričnu vrijednost orašastim plodovima (orah, lješnjak, badem, kikiriki …), 100 g sjemena ima vrijednostih nekih ̴600 kcal. Najzastupljeniji sastojak, više od 50% su masnoće, omega-6, omega-9 a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čine omega-3 nezasićene masne kiseline, što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom OMEGA-3 masnih kiselina (sadrži ih čak i do 20 puta više od morske ribe). Omega-3 masne kiseline su nadaleko slavne zbog svog višestrukog ljekovitog dejstva, prije svega u pogledu povišenih masnoća u krvi i aterosklerotičnih poremećaja (uzrokuju moždanom i srčanom udaru).

I proteini su zastupljeni velikim dijelom, čak do 25 % ukupnog sadržaja. Minerali su zastupljeni sa nekih 5 % a radi se o uglavnom o mineralima koji često manjkaju u svakodnevnoj ishrani kao što su magnezij, kalcij, bakar, natrij, fosfor, selen, cink i željezo. Sjeme također sadrži i, za probavu veoma bitne vlaknaste materije (nekih 11%) kao i vitamine B, C, E te fitosterole.

Srce Lan

Iz tog razloga laneno sjeme ili hladno cijeđeno ulje, kod osoba bez metaboličkih poremećaja u procesu stvaranja EPA i DHA, u prehrani može zamijeniti ribu! Zahvaljujući iznimno visokom procentu Omega-3 u lanu, ono ima također pozitivan utjecaj i na vrijednost holesterola, upalne procese i procese grušanja krvi.