Jasno je da će neki biti spriječeni da sprovode dole navedene savjete zbog finansijske situacije, neki zbog ukorijenjenih navika koje je nekada vrlo teško mijenjati, neki zbog prezauzetosti svakodnevnim obavezama a neki jednostavno zbog lične pasivnosti. Iz tog razloga ove prijedloge primjenjujte u mjeri u kojoj je to svakome od vas moguće ali imajte u vidu da je često sama promjena stila života dovoljna za ozdravljenje ili jednostavno više energije i volje u svakodnevnom životu.

OBRATITE PAŽNJU NA ISHRANU
Nepravilna ishrana je faktor rizika za nastanak različitih oboljenja: gojaznost, dijabetes (šećerna bolest), povišen krvni pritisak, arteroskleroza, srčani udar, moždani udar, karijes, alergije, anemije, degenerativne bolesti, rak, kiselost organizma.
Ukoliko je uz nepravilnu ishranu prisutan i dodatni faktor rizika, poput pušenja ili fizičke neaktivnosti, njihov efekat se umnožava i rizik od nastanaka višestrukih poremećaja zdravlja se umnožava.

  • Naviknite organizam na redovne obroke u redovnim vremenima
  • Ne prejedajte se i prekidajte obroke prije nego napunite stomak. Pun stomak ima mnoštvo negativnih posljedica na zdravlje i vjerovatno je uz pušenje, alkohol i droge jedan od najopasnijih uzročnika bolesti modernog vremena.
  • Koristite u ishrani što više svježeg povrća i voća, po mogućnosti organskog i neprskanog. Svakodnevni unos voća i povrća smanjuje rizik od nastanka bolesti krvnih sudova, dijabetesa (šećerne bolesti), malignih oboljenja.
  • Umanjite unos mesa a naročito mesnih prerađevina. Unos proteina možete odlično zamijeniti sa mahunastim povrćem, sirovim sjemenkama, ribom …
  • Umjesto bijelog hljeba koristite integralni, umjesto stolne soli kojoj je zapravo ime “natrijev hlorid” koristite nerafinisanu sol koja sadrži sve minerale mora, a more je po svom mineralnom sastavu veoma slično ljudskoj krvi. Umanjite ili totalno ukinite unos šećera ili ga po potrebi zamijenite sa prirodnim medom.
  • Doručak je najvažniji obrok jer je ujutro metabolizam najbolji i zato mu posvetite pažnju i uzmite si vremena za kvalitetan doručak.
  • Jedite raznovrsnu hranu (po mogućnost onu koja uspijeva u sredini u kojoj živite) jer ne postoji namirnica koja bi zadovoljila sve potrebe našeg organizma u hranljivim sastojcima.

VODA
Tijelo odraslog čovjeka je sačinjeno od 60-70% od vode. Voda zauzima centralnu fiziološku ulogu u ljudskom organizmu i zbog toga joj treba posvetiti posebnu pažnju. Preporučljivo je dan početi sa čašom vode koja se pije u manjim gutljajima i sa malim pauzama. Vodu ne treba piti neposredno poslije obroka nego min. 1-2 sata poslije obroka. Osoba težine 50 kg trebala bi dnevno unositi min. 2 l tekućine a osoba o težine 75 kg 2,5 l. Voda pomaže pri odstrnjivanju masnih naslaga iz tijela, pri disanju, regulisanju tjelesne temperature, pomaže u funkciji mišića, prenosi hranljive i odnosi štetne sastojke. Pomaže u održavanju kože i ten čini ljepšim i svježijim.

ALKOHOL I GAZIRANA PIĆA
O štetnosti alkoholnih pića je već dovoljno rečeno. Smanjite upotrebu visokokaloričnih i zaslađenih bezalkoholnih pića. Skoro sva gazirana pića su puna šećera i nepreporučljiva za svakodnevnu upotrebu.

OPREZNO SA DIJETAMA
Ne preduzimajte ekstremne dijete u kojima se prebrzo gube kilogrami i u kojima se odričete namirnica koje život znače. Ekstremne dijete često su uzrok psihičkim i tjelesnim oboljenjima.

PERITE REDOVNO ZUBE
Perite zube poslije obroka. Istraživanja ukazuju na vezu između srčanih oboljenja, dijabetesa i određenih tipova tumornih oboljenja sa bolestima zuba.

ČUVAJTE SE HLADNOĆE
Ne izlažite se previše hladnoći tj. gledajte da ne ozebete prečesto. Ozeblost je prema islamskoj medicini jedan od glavnih uzročnika slabljenja organizma.

FIZIČKA AKTIVNOST
Koristi od fizičke aktivnosti su mnogobrojne. Ako redovno vježbate primjetit ćete da imate više energije, kondicije i da ste boljeg raspoloženja. Redovnim fizičkim aktivnostima također poboljšavate nivoa šećera u krvi, nivo masnoća u krvi, utičete na smanjenje krvnog pritiska i smanjujete rizik od stvaranja krvnog ugruška krvi u krvnim sudovima, utičete na ublažavanje stresa itd.

SPAVAJTE DOVOLJNO
San je neophodan za dobro zdravlje. Spavajte u prostorijama u koje ne dopire svjetlost od uličnih svjetiljki, u prostorijama gdje nema elektronskih uređaja kao što su TV, mobilni telefoni, radio aparati, wi-fi antena … . Spavanje je potrebno za okrepljivanje organizma i regeneraciju tkiva. Ne idite u krevet prekasno i ustajte sa izlaskom sunca. Zdrav i umjeren san je usko u vezi sa zdravstvenim stanjem.

BALANS SOCIJALNOG ŽIVOTA I RADNIH OBAVEZA
Uravnotežen socijalni život sa umjerenim radnim vremenom (ako je to moguće u današnje vrijeme) smanjuje hormone stresa i utiče na zdrav imunitet. Pojačan stres uzrokuje povećanje slobodnih radikala i padanje imuniteta što predstavlja izuzetno pogodnu podlogu za nastanak bolesti.

DUHOVNE AKTIVNOSTI
Istraživanja ukazuju na to da praktikovanje duhovnih vježbi pozitivno utiče na zdravlje. Inače, poznato je da vjera ljudima pomaže da se nose sa svakodnevnim problemima, stresom i emotivnim problemima, te jača optimistične poglede na život što veoma koristi zdravlju tijela i duše.

Za sva pitanja Vam se stavljamo na raspolaganje putem Email-a: info@zdravo-klas.com