U recepturama se koriste kako sjemenke lana tako i laneno ulje. U slučaju korištenja lanenog sjemena potrebno ga je dobro sažvakati ili još bolje samljeti neposredno prije upotrebe. S obzirom da su u lanenom ulju putem cijeđenja koncentrisane korisne supstance iz sjemena lana, ulje se uzima u min. duplo manjoj količini od one koja se koristi za laneno sjeme.

Ne preporučuje se koristiti laneno ulje za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama pri kojima se njegove korisne masne kiseline raspadaju na štetne tvari.

Lan je definitivno biljka sa fantastičnim biohemijskim sastavom i mnogobrojnim blagotvornim dejstvima koja se koristi kao lijek u tradicionalnoj prirodnoj medicini ali i kao dodatak ishrani u moderno doba. Ipak ne treba očekivati da će se samo upotrebom lana a bez prethodne promjene na zdravlje štetnih životnih navika osjetiti radikalne promjene u zdravstvenom stanju osobe. Ako smo učinili 10 koraka u jednom smjeru ne možemo očekivati da ćemo jednim korakom unazad vratiti se na početnu tačku. Isto tako bolest i malaksalost ne nastaju iz dana u dan nego se uglavnom akumuliraju vremenom pa tako treba biti strpljiv i pri vraćanju organizma u stanje zdravlja i ravnoteže.

Osim toga je u svrhu liječenja i održavanja zdravog organizma potrebno obratiti pažnju i na zdrav pristup životu u globalu. Iz tog razloga bismo Vam toplo preporučili da pogledate rubriku SAVJETI ZA ZDRAV ŽIVOT prije nego pređemo na recepture sa lanom.


RECEPTURE SA LANOM

Srce i krvni sudovi
Lan je, naročito zbog iznimno visokog sadržaja omega-3 nezasićenih masnih kiselina, veoma koristan pri liječenju ili preventivi tegoba koje se tiču krvnih sudova (oboljeli krvni sudovi su uzrok srčanog i moždanog udara) a naročito kao preventiva istima.
Kao preventiva oboljenjima krvnih sudova preporučuje se uzimanje 1 supene kašike dnevno a u akutnim slučajevima se mogu uzimati 2-3 supene kašike dnevno.

Probavni organi
Lanena sluz je vrlo gusta, pa na oboljeloj sluzokoži stvara zaštitni film i na taj način je potpuno pokriva, oblaže i štiti ublažujući razne upale. Jedna od najstarijih poznatih upotreba lana u medicini je liječenje upala sluznice usta, želuca i crijeva kao i protiv raznih katara organa za varenje. Lanena sluz je korisno sredstvo protiv zatvora i nema poznatih sporednih dejstava. Sluz lana olakšava, ublažava i ubrzava čišćenje crijeva zahvaljujući svom laksantnom dejstvu.

Kod gastritisa se može uzimati neposredno prije jela 1 supena kašika.

Kod zatvora je bolje uzimati svježe mljeveno sjeme. 2 supene kašike sjemena se samelju i promiješaju u čaši nemasnog jogurta. Ova smjesa se pije 2-3 puta dnevno i uzima se prije jela. U slučaju zatvora izbjegavajte crni i zeleni čaj, kahvu, čokoladu i druge namirnice koje pospješuju zatvor a pijte što više tekućine i jedite što viče svježeg voća bogatog vlaknima.

Koža
Lan održava kožu vitalnijom. Preporučljiv je slučajevima suhe kože, ekcema ili preosjetljivosti na sunce. Preporučuje se kako vanjsko nanošenje tako i konzumiranje 1 supene kašike dnevno.

Dijabetes
Stabiliziranjem razine šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa. Preporučuje se uzimanje 1-2 supene kašike dnevno za odrasle osobe.

Sagorijevanje masnoća i regulacija tjelesne težine
Masnoće iz lana mogu doprinijeti gubitku viška kilograma. Tvari bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Ukoliko jedete “dobre” masnoće, vjerojatnije je da će vaše tijelo skladištiti upravu onoliko masti koliko mu treba. To se naziva termogenezom – proces u kojem se masne ćelije (tzv. smeđe ćelije) sagorijevaju više masti uz prethodno aktiviranje putem esencijalnih masnih kiselina, ka što je gama linolenska kiselina (GLK) prisutna u lanenom ulju.
Preporučuje se zavisno od tjelesne težine uzimanje 1-3 supene kašike dnevno.

Preventiva i lijek za tumore?
Laneno sjeme, ali ne i laneno ulje, također sadrži i 75 do 800 puta više lignana od drugih biljnih izvora ovog fitohormona sa antioksidacionim i antikancerogenim osobinama. Lignani su hemijski slični ljudskom hormonu estrogenu. U probavnom traktu se uz pomoć crijevnih bakterija pretvaraju u supstance enterodiol i enterolacton, kojima se pripisuje preventivno dejstvo protiv tumora. Zahvaljujući antioksidacionim osobinama lignana i nekolicine drugih sastojaka lanenog sjemena ublažuje se negativno dejstvo slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. Ipak, još uvijek ne postoji dovoljno studija da bi se pouzdano moglo tvrditi da lignani liječe tumore ili da su preventiva tumorima.

Zahvaljujući naučnici Dr. Johannne Budwig laneno ulje je dobilo specijalno mjesto u prirodnoj medicini. U današnje vrijeme su recepture Dr. Budwig poznate diljem svijeta i postoji veoma mnogo izvora (internet, knjige …) iz kojih se možete informisati o istima. Ove recepture odnosno dijete se najviše primjenjuju u slučajevima tumornih oboljenja.

Za sva pitanja Vam se stavljamo na raspolaganje putem Email-a:  info@zdravo-klas.com