Laneno ulje, 250 ml

Laneno ulje, 250 ml

Lan je šampion među ljekovitim biljkama po mnogim pitanjima. On je najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina koje su jedno od najčešće preporučivanih sredstava za prevenciju bolesti krvnih sudova i posljedica ovog oboljenja – moždanog i srčanog udara. Laneno ulje sadrži čak i do 20x više omega-3 od morske ribe. Odlikuje se višestrukom medicinskom ali i kozmetičkom primjenom. Spektar njegovih dejstava i primjene se proteže od bolesti krvnih sudova, povišenih masnoća u krvi preko upalnih bolesti kože, probavnog sistema, pa čak i do raznih tumora.

NAŽALOST laneno ulje je lako kvarljiva roba koja vrlo brzo oksidira (užegne) a užeglo ulje nije nimalo preporučljivo za upotrebu. U svrhu zaštite lanenog ulja od oksidacije dodajemo mu jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa – vitamin E.

Ulje lana je veoma preoručljivo i kao dodatak ishrani s obzirom da sadrži i mnoge druge esencijalne masne kiseline kao sto su linolna (omega-6), oleinska (omega-9), te palmitinska masna kiselina, dijetalna vlakna, esencijalne aminokiseline, vitamine B, C, E, fitosterole, lignane, minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij, te brojne druge vrijedne nutrijente.

Na sljedećim, u nastavku navedenim, linkovima ćete naći više informacija o lanu, njegovim dejstvima i recepturama sa lanenim uljem: