Naučne studije ukazuju na višestruku korist ove biljke i njen blagotvorni efekat na balansiranje metabolizma i imunog sistema kao osnove za zdravo funkcionisanje organizma.

Međutim da bi se postigao željeni efekat potrebno je znati ispravno doziranje kao i vrijeme u kojem se mogu očekivati pozitivni efekti. U naučnoj literaturi ne postoje konkretni rezultati kojima je utvrđeno ispravno doziranje, ali iskustva iz tradicionalne medicine i pozitivne reakcije pacijenata ukazuju na učinkovitost u nastavku navedenog doziranja.

Tradicionalna upotreba:
Djeca: 3 x dnevno mala kašika
Odrasli: 3 x dnevno supena kašika

Nigellus se dobija procesom hladnog cijeđenja, ne filtrira se i nije izložen dodatnom procesiranju i to sve u cilju očuvanja korisnih supstanci sadržanih u sjemenu. Iz tog razloga preporučujemo lagano mućkanje flaše prije svake upotrebe da bi se talog sačinjen od nefiltriranih dijelova sjemena, koji je zbog visokog postotka vlakana vrlo koristan za probavni sistem, pomiješao sa uljem. Ovim pojačavate učinak Nigellus-a.

Kao i kod većine prirodnih proizvoda, Nigellus je potrebno redovno konzumirati, a prve pozitivne efekte na zdravlje možete očekivati, nakon 4 do 8 sedmica redovne upotrebe.

Napomena
Čurekotovo ulje nema naučno utvrđenih sporednih efekata i ne prouzrokuje alergijske reakcije, ali se ipak iz predostrožnosti ne preporučuje trudnicama, bebama i osobama sa transplantiranim organima. Iznimno rijetko se javljaju osobe koje ga ne podnose i to uglavnom zbog njegovog neuobičajenog ukusa.
Iz tog razloga naš tim vodi računa kako o kvaliteti tako i o ukusu Nigellus-a. Nigellus ima izuzetno blag ukus zahvaljujući probranoj vrsti sjemena i specijalnom procesu cijeđenja pri niskim temperaturama tzv. hladnom cijeđenju.

Eventualno pojavljivanje žgaravice vas ne treba brinuti, jer ona već nakon par dana korištenja nestaje.