Odvajkada su ljudi težili pronalasku kako specijalnih receptura za proizvodnju plemenitih metala tako i čudotvornim lijekovima kojima bi na jednostavan način bilo moguće liječiti sve bolesti. Ako bismo na osnovu iskustava iz tradicionalne medicine i najnovijih rezultata moderne nauke trebali od desetina hiljada prirodnih lijekova odabrati neke koji bi bili najbliže definiciji svelijeka onda bi se zasigurno u samom vrhu nasao čorokot ili u našim prostorima još poznat kao crni kim.

Alhemija 3 webKinezi, Indijci, stari Grci, Arapi, Persijci, Rimljani, Egipćani …, sve su to kulture koje su se koristile i još uvijek koriste blagodatima čorokota (crnog kima). Toliko uvjeren u njegovo nadnaravno dejstvo Tutankamon se čak dao sahraniti sa posudom ulja crnog kima.
Nije slučajnost da islamski učenjaci izreku poslanika Muhammeda s.a.v.s. „U crnom sjemenu se nalazi lijek za svaku bolest osim smrti“ pripisuju upravo čorokotu. Međutim čorokot (crni kim) nije  svojstven samo islamskoj vjeri i tradiciji. U bibliji je spomenut pod imenom „kecah“ a također je veoma dobro poznat kako u budizmom nadahnutoj tradicionalnoj kineskoj medicini tako i Ajurvedi (ogranak Hinduizma).

Osim u vjerskim spisima koji na njega bacaju svjetlo nadnaravnosti Čorokot (crni kim) je našao svoje mjesto i u naučnoj medicini. Izučavali su ga i primjenjivali kao lijek još velikani koji su postavili temelje moderne medicine poput Ibn Sine i Hipokrata.  No, ni pažnji moderne nauke nije promakla  njegova popularnost te ćete u samo jednoj bazi podataka pod pojmom Nigella sativa (latinski naziv za čorokot) naći više od 500 naučnih publikacija što sasvim dovoljno govori o njegovoj popularnosti i interesu moderne nauke za ovu biljku. Kako ove publikacije tako i tradicionalna medicina upućuju na pozamašan popis bolesti na koje možemo djelovati čorokotom, pa se s pravom možemo zapitati: „Da li je moguće da jedna biljka djeluje blagotvorno kod toliko bolesti?“ ili „Kako je moguće da može djelovati istovremeno i na krvni pritisak i na alergije i na crijevne gljivice?“ Takav lijek nije proizvela još nijedna farmaceutska kuća?!

schwarzkuemmelsamen und Blüte webOdgovor leži u fenomenalnom sastavu njegovih sjemenki koje su bogate raznoraznim vitaminima, mineralima, proteinima, ugljenim hidratima, nezasićenim masnim kiselinama, fitosterolima, zatim supstancama koje se mogu naći samo u čorokotu (Nigellon, Timokinon, Nigellin), raznim eteričnim uljima, saponinima itd. Isto tako treba imati na umu da čorokot svoje dejstvo proteže prvenstveno kroz vraćanje ravnoteže imunog i metaboličkog sistema koji čine osnovu za uspostavljanje i održavanje zdravlja. Jer, kaže se da za svaku bolest u prirodi postoji lijek, ali ipak najveći saveznik u ozdravljenju i održavanju zdravlja su naša vlastita tijela. Ulje crnog kima pomaže našim tijelima da se izbore protiv mnogobrojnih negativnih posljedica  modernog i ubrzanog života koje štete toj finoj ravnoteži organizma toliko potrebnoj za zdravlje. A uravnoteženi zdrav organizam može izliječiti sve.

Pošto je crni kim izuzetno bogat raznoraznim korisnim sastojcima koji su često zanemareni u svakodnevnoj ishrani, od raznih vitaminima preko minerala pa do esencijalnih nezasićenih masnih kiselina, preporučuje se također i kao dodatak svakodnevnoj ishrani u cilju njenog upotpunjavanja.